Články

Jak celý proces vypadal, od sudu k lahvím.

Článek o vyrobním procesu

Sudy, měření, celní správa

Poté co nám sudy dorazili do skladu v lihovaru GALLI DISTILLERY, následovalo přeměření lihovitost. Chyby se stávají, proto bylo třeba si ověřit, zda-li sudy mají odpovídající lihovitost vůči tomu, co bylo deklarováno v přepravních dokumentech. Což byl i náš případ a malá nesrovnalost při přeměření se našla.

Při kontrole si Celní Správa odebrala z každého sudu dva litrové vzorky k otestování v laboratoři. Každý jeden litr sloužil ke kontrole chemického rozboru, zda-li se v sudech opravdu nachází rum a je-li z deklarované destinace. Nejdříve se testoval jeden litr a pokud by testy nedopadli podle očekávání, testoval by se druhý.

Po úspěšném otestování vzorků však bylo zjištěno, že se v sudech opravdu nachází rum z daných destinací. Díky tomuto závěru nám byl navrácen z každého sudu jeden litr.

Lahvování, filtrace

Před lahvováním bylo potřeba rum zbavit nečistot, které se do něj dostávají. Sud je přeci jen ze dřeva a ještě navíc je do určité míry vypálen. Díky tomu se do destilátu uvolňují kousky dřeva, uhlíků a dalších drobných nečistot, které se musí odfiltrovat.

Prvně se rum přefiltruje od velkých nečistot do nerezového sudu, kde se naposledy přeměří obsah alkoholu a ten se uvádí na etiketě. Z nerezového sudu se rum posílá do poloautomatické plničky a po cestě je filtrován od všech zbylých nečistot. Do lahví se plní přesně daných 700 ml rumu. Výsledek se během lahvování kontroluje, pro případ že by filtrace nebyla dostatečně jemná a nějaká nečistota pronikla do lahve.

Etiketace, kolkování

Po úspěšném nalahvování je vše připraveno na ruční nalepení etiket. První se lepí velká etiketa po obvodu lahve a poté malá přelepka přes uzávěr.

Přes uzávěr se následně nasadí smršťovací kapsle, která se krátkodobě zahřeje vysokou teplotou, tím smrští svůj tvar a uzavře lahev. To je nezbytný krok před tím, než je nalepen kontrolní kolek. Po nalepení kolku je lahev připravena k expedování.

Teď už jí jen otevřít a vychutnat.